Sjörestaurering

Vattenresurs har lång erfarenhet i sjörestaureringsbranschen. Vi har arbetat inom området sedan 1990 och hittills behandlat ett tiotal sjöar med metoder och teknik vi utvecklat.

Aktiv fastläggning av fosfor i vatten och sjösediment

Några referenser: Lejondalssjön i Upplands-Bro, Flaten i Skarpnäck/Stockholm, Malmsjön i Botkyrka är exempel på behandling där vi aktivt bundit fosfor i vatten och sediment. Resultat: Badvatten med stort siktdjup och liten tillväxt av alger. 2006 arbetade vi med Långsjön vid Segeltorp och 2011 Trekanten som vi behandlat på uppdrag av Stockholm Vatten AB. Långsjön är grund (max 3 m). Sedimenten har behandlats för att ta bort internbelastningen av fosfor. 2007 fällde vi fosfor i Malmsjöns sediment på uppdrag av Botkyrka kommun. Även Långsjön i Nacka och Kottlasjön på Lidingö har behandlats.

Växjö kommun har låtit oss behandla både Växjösjön och Södra Bergundasjön(430 ha). I Huddinge har vi behandlat Orlången(258 ha)  

Läs mer om fällning av fosfor

Östersjön

Forskare börjar nu peka ut fällning av bottenvatten som en av åtgärderna för att rädda Östersjön. Det har vi ansett länge. Läs mera här.

På uppdrag av BalticSea 2020 behandlade vi vatten och sediment i tre Östersjövikar i brackvattenmiljö. Resultatet är lika bra som i insjöar.

Covermetoden - passiv täckning av förorenade sediment

Vi skapar ett konstgjort, passivt och täckande skikt på botten. Covermetoden som vi uppfunnit och utvecklat har nu genomförts i fullskala i sjön Turingen, Nykvarns kommun.

Läs mer om Covermetoden  och Projekt Turingen.

 

förstasidan